מיקום: מלון נווה אילן
הסמינר מסובסד במלואו
מהי חירות כלכלית?
מדוע היא חשובה וכיצד היא יוצרת צמיחה ושגשוג?
בואו ללמוד, להעמיק ולשוחח עם כמה מהכלכלנים וקובעי המדיניות המובילים בישראל ובעולם.
הסמינר הסתיים. הקלטות וידאו מהסמינר זמינות כאן
יום ראשון, 3 ביולי
יום שני, 4 ביולי
יום שלישי, 5 ביולי
יום רביעי, 6 ביולי
יום חמישי, 7 ביולי
ג'ון טיילור
ג’ון טיילור הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטת סטאנפורד ועמית בכיר בכלכלה במכון הובר.
הוא מנהל את קבוצת העבודה של מכון הובר על מדיניות כלכלית, ומשמש כדירקטור המרכז ללימודי מבוא בכלכלה באוניברסיטת סטאנפורד.
טיילור מילא שורה של תפקידים כלכליים בכירים בממשלים האמריקניים, ביניהם כלכלן בכיר במועצות הכלכליות של הנשיאים פורד, קרטר, ובוש, וכן יועץ כלכלי לקמפיינים של בוב דול, ג’ורג’ בוש, וג’ון מקיין. הוא היה חבר אגף התקציבים האמריקני בין השנים 1995 ל2001, ולאחר מכן עד 2005 היה אחראי על קשרים כלכליים בינלאומיים.
טיילור הוא מנסחה של משוואת טיילור, שמשמשת ככלי עבודה בולט של הבנקים המרכזיים בקביעת שער הריבית במשק.
טיילור זכה במגוון רחב של פרסים, ושימש בעבר כפרופסור לכלכלה גם באוניברסיטאות פרינסטון וקולומביה.
ראס רוברטס
פרופ’ ראס רוברטס הוא הנשיא של המרכז האקדמי שלם. הוא כלכלן, סופר ומרצה, עמית מחקר ע”ש ג’ון וג’ין דה נולט במכון הובר של אוניברסיטת סטנפורד והמייסד של “אקון-טוק: שיחות לסקרנים”, הסכת שבועי זוכה פרסים עם למעלה מ-750 פרקים ומיליוני הורדות. עם המתארחים ב”אקון-טוק” נמנים יובל נוח הררי, מרתה נוסבאום, מילטון פרידמן, תומס פיקטי, אנג’לה דאקוורת’, כריסטופר היצ’נס, אגנס קולרד, ביל ג’יימס, אמילי אוסטר, נָסים ניקולס טאלֶבּ, א”ג’ ג’ייקובס, מריאנה מָצוּקָטוֹ, אלן לייטמן, דוויין בטס ומייקל לואיס.
בספרו האחרון ,Gambling With Other People’s Money: How Perverse Incentives Caused the Financial Crisis (הובר אינסטיטיושן פרס, 2019), חוקר רוברטס את התפקיד ששיחקו ערבויות פיננסיות בנטילת הסיכונים הכלכליים שהובילו למשבר של 2008. בספר How Adam Smith Can Change Your Life: An Unexpected Guide to Human Nature and Happiness (פורטפוליו/פנגווין, 2014), הוא משתמש בשיעורים מתוך יצירת המופת העלומה יחסית של אדם סמית, The Theory of Moral Sentiments, ומחיל אותם על החיים המודרניים.
הוא גם כתב שלושה רומנים שמציגים מושגים ורעיונות כלכליים באמצעות בדיון: The Price of Everything: A Parable of Possibility and Prosperity (פרינסטון יוניברסיטי פרס, 2008), העוסק בצבירת הון ובכוחות הנסתרים המייצרים הזדמנויות כלכליות ומשמרים אותן; The Invisible Heart: An Economic Romance (אם-איי-טי פרס, 2002), הבוחן את נושא האחריות התאגידית ומגוון רחב של סוגיות בתחום המדיניות, לרבות תוכניות למניעת עוני, הגנה על הצרכן, ומוסריות בשוק ההון; ספרו הראשון, The Choice: A Fable of Free Trade and Protectionism (פרנטיס הול, מהדורה שלישית, 2006) עוסק במדיניות הסחר הבינלאומי ובהשלכותיה האנושיות. הספר נמנה עם עשרת הספרים החשובים ביותר לשנת 1994 של ביזנס וויק, ועם הספרים הטובים ביותר של שנת 1994 על פי הפייננשל טיימס.
רוברטס חבר לבמאי ג’ון פפולה בהפקת שני סרטוני ראפ על רעיונותיהם של ג’ון מיינרד קיינס ופרידריך האייק, שזכו ליותר מ-11 מיליון צפיות ביוטיוב כל אחד, תורגמו ל-11 שפות, ומוצגים במסגרת שיעורי כלכלה בבתי ספר תיכוניים ובמוסדות לימוד אקדמיים ברחבי העולם. הוא גם חיבר שיר וסרטון אנימציה בשם “It’s a wonderful loaf”, המציגים דפוסים שנוצרים בחיי היומיום ללא תיאום מראש. הסדרה המצוירת שכתב על האתגר הכרוך בשימוש בנתונים לקביעת אמיתות כלכליות, “The Numbers Game”, מופיעה באתר PolicyEd.org. שאר סרטוניו ועבודותיו מרוכזים באתר RussRoberts.info.
רוברטס לימד באוניברסיטת סטנפורד, אוניברסיטת קליפורניה (לוס אנג’לס), אוניברסיטת ג’ורג’ מייסון, אוניברסיטת רוצ’סטר ואוניברסיטת וושינגטון בסנט לואיס, שם ניהל את מה שהוא היום המרכז ללמידה מעשית (Center for Experiential Learning). הוא בעל תואר דוקטור לכלכלה מאוניברסיטת שיקגו, ואת התארים המוקדמים בכלכלה קיבל מאוניברסיטת נורת’ קרוליינה בצ’אפל היל.
רוברט לאוסון
רוברט לאוסון מחזיק בכסא היובל לחירות כלכלית ע”ש ג’רום מ. פולינוידר ומשמש כמנכ”ל מרכז אוניל לשווקים גלובליים וחירות בבית ספר קוקס לעסקים בSMU בדאלאס, טקסס.
לפני SMU, הוא לימד באוניברסיטת אובורן, אוניברסיטת קפיטל, ואוניברסיטת מדינת שאוני. ד”ר לאוסון הוא שותף בחיבור הפרסומים של מדד החירות הכלכלית העולמי, המצוטט בהרחבה, המציג מדד חירות כלכלי למעל 150 מדינות בעולם.
לאוסון פרסם מספר רב של פרסומים מקצועיים בכתבי עת, ביניהם:Public Choice, Journal of Economic Behavior and Organization, Cato Journal, Kyklos, Journal of Labor Research, Journal of Institutional and Theoretical Economics, European Journal of Political Economy. הוא צוטט מעל 10,000 פעמים.
לאוסון הוא הנשיא לשעבר של האגודה לחינוך פרטי, שותף בכיר במכון פרייזר, וחבר באגודת מונט פרלין. הוא זכה בפרס אדם סמית’ מהאגודה לחינוך פרטי.
הוא קיבל את התואר הראשון בכלכלה מאוניברסיטת אוהיו ואת התואר השני והדוקטורט מאוניברסיטת פלורידה. בזמנו החופשי, הוא נהנה מריצת מרתונים ואולטרה-מרתונים, טיפוס הרים, בייסבול ובישול. הוא נשוי לטרייסי, כוריאוגרפית ויוצרת, ואבא לבת אחת.
יהונתן גבעתי
יהונתן גבעתי הוא פרופסור למשפטים באוניברסיטה העברית בירושלים, בה הוא מלמד דיני מיסים וניתוח כלכלי של המשפט. במחקריו יהונתן משתמש בכלים כלכליים, תיאורטיים ואמפיריים, כדי לענות על שאלות משפטיות בתחומים של דיני מסים, אכיפת החוק, ומשפט מנהלי. מחקריו של יהונתן התפרסמו בכתבי עת מובילים כגון Journal of Legal Studies, Journal of Law & Economics, University of Chicago Law Review, Tax Law Review ו- American Economic Journal: Economics Policy.
יהונתן שימש כמרצה אורח בביה”ס למשפטים של אוניברסיטת קולומביה ובביה”ס למשפטים של אוניברסיטת שיקגו.יהונתן הוא בעל תואר שני ודוקטורט במשפטים מאוניברסיטת הרווארד, ותואר שני ודוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת הרווארד. כמו כן, הוא בעל תואר ראשון במשפטים וכלכלה, ותואר שני בכלכלה מהאוניברסיטה העברית. יהונתן התמחה בלשכתה של שופטת בית המשפט העליון אסתר חיות, ולפני שהצטרף לפקולטה שימש כעמית מחקר במשפט וככלכלה בביה”ס למשפטים של אוניברסיטת ניו יורק.
עומר מואב
עומר מואב הוא פרופסור לכלכלה באוניברסיטת רייכמן בהרצליה ובאוניברסיטת וורוויק, אנגליה. בעבר שימש כפרופסור באוניברסיטה העברית, וכיועץ כלכלי לשר האוצר יובל שטייניץ.
עומר מואב החל את לימודיו באוניברסיטה העברית בשנת 1993, ובשנת 1995 סיים את לימודי המוסמך בכלכלה (בהצטיינות יתרה). את לימודי הדוקטורט סיים באוניברסיטה העברית בשנת 1999 ושב למחלקה לכלכלה כמרצה לאחר שנת פוסט-דוקטורט באוניברסיטת MIT. עבודת הדוקטורט, בנושא “אי-שוויון, ניידות בין-דורית בהכנסה, וצמיחה כלכלית”, נכתבה בהדרכת פרופ’ עודד גלאור ופרופ’ יורם מישר.
מואב זכה בשנת 2002 במלגת אלון למדענים צעירים מצטיינים, ובשנת 2006 בפרס רקטור האוניברסיטה העברית על הצטיינות במחקר ובהוראה. בדצמבר 2012 זכה מואב בפרס מפעל הפיס למדעים ומחקר ע”ש לנדאו בקטגוריה: מדעי החברה – מקרו כלכלה. מואב מפרסם את עמדותיו הכלכליות-חברתיות ומפרש התפתחויות כלכליות בטורי הדעות בעיתונות הישראלית. בנוסף הוא מופיע לעתים בטלוויזיה כפרשן כלכלי וכמי שקורא לרפורמות שוק במשק הישראלי.
ורוניק דה רוז'י
ורוניק דה רוז’י היא עמיתת מחקר בכירה במרכז מרקטוס באוניברסיטת ג’ורג’ מייסון, ובעלת טור המתפרסם בתפוצה רחבה בארה”ב. נושאי המחקר העיקריים שלה הם כלכלת ארה”ב, התקציב הפדרלי, מיסוי, תחרות במיסוי, וקפיטליזם של מקורבים. הטורים השבועיים הפופולריים שלה עוסקים בשורה של נושאים ביניהם צמיחה כלכלית בר קיימא ועד השלכות מדיניות המיסוי. היא העידה מספר רב של פעמים בפני הקונגרס על האפקט של הוצאה ציבורית, חוב, גרעונות, ורגולציה על הכלכלה.
דה רוז’י פרסמה מאמרים למגזין “רציונל” ונשיונל רוויו, וכן העניקה ראיונות לבלומברג, ניו יורק טיימס, ווישנגטון פוסט, וול סטריט ז’ורנל, CNN, פוקס ניוז ועוד. ב-2015 היא הוזכרה במגזין פוליטיקו כאחד מ-50 ההוגים המובילים המשנים את הפוליטיקה האמריקנית.
בעבר, דה רוז’י הייתה עמיתת מחקר במכון אמריקן אנטרפרייז, אנליסטיות מדיניות במכון קאטו, ועמיתת מחקר במרכז אטלס. לפני שהיגרה לארצות הברית, היא עבדה כמתאמת תוכניות אקדמיות בצרפת עבור המכון האירופי ללימודים הומניים. היא בעלת תואר שני בכלכלה מאוניברסיטת דאופין, ובעלת דוקטורט בכלכלה מהסורבון.